Linedancing – en dans som passar äldre

Linedancing är en dansstil som passar alla åldrar vilket gör att den är mycket lämplig för pensionärer som vill ha en rolig hobby som ger både motion och social kontakt.

Namnet linedancing kommer av att själva dansen sker med deltagarna i rader och det är med andra ord en dansform som kräver fler än två deltagare. Dansen har blivit populär i många pensionärsföreningar eftersom den ger både rörelseglädje och är ett sätt att komma ut och träffa nya vänner. För den som har drabbats av artros är det viktigt att vara aktiv för att minska smärtan och linedance är en skonsam form av rörelse för den med problem i knä eller höft. På webbplatsen artros.org kan du läsa mer om artros och hur behandlingen går till. Bland annat är det viktigt att gå ner i vikt om du är överviktig och vad passar väl då bättre än att dansa linedance några gånger i veckan för att få fart på förbränningen?

Linedance ger bättre minne och motorik

En stor fördel med linedancing är att dansen både övar upp minnet samtidigt som både motorik och koordinationsförmåga stärks. Alla dessa tre förmågor försämras med åldern och måste tränas regelbundet. Äldre som har slutat jobba håller sig mer alerta och övar upp minnet med alla de olika stegvariationer som finns i linedance. Efter några danslektioner blir hjärnan bättre på att lära sig nya steg snabbare än tidigare och det är en härlig känsla att lära sig något nytt även som äldre.

Linedance håller kroppen i form

Linedance är en rolig och social aktivitet samtidigt som den ger bra motion med låg skaderisk. Du kommer att bli härligt trött och skönt avslappnad efter ett danspass. Om du tycker att det är tråkigt att träna på gymmet eller vill ha en social träningsform där du knyter nya kontakter är linedance det perfekta valet.

Öva på stegen hemma

Även om du övar när du går på ett linedancepass kan det vara skönt att träna på stegen i lugn och ro för dig själv när du kommer hem. Om instruktören delar ut lappar med förklarande ord och bild kan du öva på dem men annars finns det många YouTube-videor med instruktioner för den som vill bli bättre på linedance. Det enda som krävs är en dator, smart phone eller surfplatta med internetuppkoppling.

Till skillnad från prestationsidrotter där resultat och fysisk förmåga är det som räknas har linedance en väldigt inkluderande kultur. Oavsett hur duktig du är kommer du alltid att kunna hitta en grupp att dansa med där du är välkommen. Är du osäker på om linedancing är något för dig brukar det finnas prova på-dagar i början av terminerna. Tveka inte att höra av dig till din närmaste linedancing-förening och fråga om du få komma förbi.