Linedancing gör dig lycklig

Motion och rörelse leder till ökad lycka och förbättrar välbefinnandet. Att dessutom röra sig till musik skapar ännu mer glädje. Eftersom linedancing är en social sport kommer du även att träffa andra människor vilket i sin tur har positiva lyckoeffekter.

Linedancing är en aktivitet som förenar många olika faktorer som bidrar till lycka. Under dansen träffar du andra människor och får samtidigt röra dig till bra musik. Alla som har dansat vet hur skönt det känns i både huvud och kropp efter ett svettigt danspass. Att forskning dessutom visar att dans leder till ökad psykisk hälsa är en trevlig bonus. För att orka med långa danspass krävs en god fysik. Om du dansar mycket bör du komplettera dansträningen med styrketräning för att undvika överbelastningsskador. Hos gorilla sports hittar du ett stor utbud av träningsprodukter för hemmagym. Du hittar också bekväma träningskläder och andra tillbehör.

Fysisk aktivitet ger välmående

Att vara fysisk aktiv och utöva en aktivitet som gör dig svettig leder till ökad lycka och minskad stress. Fysisk aktivitet har även visat sig kunna lindra eller helt bota milda till måttliga depressioner. Att vara fysiskt aktiv leder också till en starkare och mer uthållig kropp vilket i sin tur leder till ökad livskvalitet i vardagen. Forskning har även visat att människor som är aktiva trivs bättre med utseendet på sin kropp.

Musikens betydelse för lycka

Musik påverkar välbefinnandet på flera olika sätt. Snabb musik gör att vi blir alerta och får en ökning av kortisol och kroppens morfin, betaendorfin. Immunsystemet aktiveras också och pulsen stiger. Lugn musik har istället en avslappnande effekt. Pulsen och blodtrycket sänks och tarmarna jobbar bättre. Linedance dansas till rytmisk och peppande musik som gör att även den mest trötta kommer i dansstämning.

Sociala kontakter viktiga för psykisk hälsa

Ofrivillig ensamhet gör många människor olyckliga och deprimerade. Linedancing bidrar till ökade sociala kontakter. Det är lätt att lära känna nya människor både på kurser och på socialdans. Om du är nybörjare är första steget att anmäla dig till en nybörjarkurs. När du kan grundstegen och börjar känna dig säker på dansen kan du även gå på de öppna danserna. De öppna danserna kallas för socialdans och innebär att en dansförening eller klubb anordnar en eller flera kvällar i veckan med dans. Då är alla medlemmar välkomna att dansa och umgås med andra. Socialdans är perfekt för dig som vill lära känna nya människor eller kanske träffa en partner. Till skillnad från på vanliga nattklubbar dansar deltagarna tillsammans och pratar med varandra mellan dansen.

Linedancing är med andra ord ett riktigt lyckopiller. Genom att dansa linedancing får du positiv energi från rörelsen, musiken och de sociala kontakterna. Om du känner dig nedstämd under dagen kommer du garanterat att somna lycklig efter en kväll med linedance!