Väsentlig och oväsentlig fakta om linedance

Linedansen kommer ursprungligen från USA och är trots den långa cowboy-traditionen som syns i dansarnas klädsel, en ung dans – utvecklad i modern form under 70- och 80-talen. Man kan säga att det är en folkdans eftersom den dansas till countrymusik som anses vara den amerikanska folkmusiken. Med det sagt så har linedansen sin största publik i delar av USA där countrymusiken är som mest populär, såsom Kentucky, Texas och Tennessee. Det som dock är intressant är att linedansen har spritt sig stort till både Sverige och Storbritannien med tiden och att några av de största tävlingarna hålls just där.

Den började i Vilda Västern

I södra USA som vi ofta förknippar med Vilda Västern, kom linedansen till – för längesedan. Den skapades de facto av cowboys som var ute och samlade in boskapshjordarna. Lite kul skulle man väl ha tillsammans även om stämningen var mycket macho och tanken på att röra vid varandra otänkbar? När man arbetade spelade man ofta gitarr och sjöng countrymusik och då började det även spritta i benen varpå männen började dansa – utan att komma i kroppskontakt med varandra. Så tog linedansen sin form och på den vägen är det.

Dock är det viktigt att poängtera att de flesta av dessa män hade sina ursprung i Europa, såsom Polen, Balkan, Irland och Skandinavien – och danserna hemifrån var alltså de första stegen som togs i linedans. Under flera decennier senare utvecklades den verkliga och moderna linedansen som kom att bli en rolig sällskapsdans för alla åldrar. I flera filmer har den spelat en central roll, såsom i Thelma & Louise, Footloose och Grease – dock med olika typer av inslag och influenser.

Linedance – en amerikansk dans med rötter från hela världen

Även om de flesta förespråkare för linedans hävdar att den uppkom i USA, så finns det många former av linedanser i hela världen – från Indien och Sydamerika till USA och med ett mellankliv i Europa. Och eftersom USA har till större delen invandrare från världens alla hörn så är det inga konstigheter att dansen bildats på samma principer som landet själv.

Få upp ögonen för linedans

Har du själv fångat intresse för linedans eller kanske du vill få ditt barn eller en nära vän att intressera sig för det. Då kanske du kan överraska hen genom att ge bort en gåva eller Julklappar i form av danslektioner. Att ge bort upplevelser och mer abstrakta presenter har blivit alltmer populärt och uppskattat än ”saker och ting”. Den moderna linedansen har dessutom fått in alltmer inslag av pop och disco, vilket har bidragit till förändringar i både steg och klädsel. I vissa fall har ”cowboys-influenserna” helt tappats bort vilket har fått många renläriga utövare att ilskna till. Men om du eller din vän har lust att prova på något nytt och som kan involvera flera musikstilar så kan detta vara en bra idé.