Vad är Linedance?

Linedance är en slags dans som man dansar på rad/linjer, därav namnet som betyder linjedans. Dansarna står individuellt på rad och sätter tillsammans ihop steg som man tidigare lärt sig på en kurs, vilket blir en dans när man tillför musik och upprepar stegen till takten på musiken.

Stegkombinationerna kan vara olika långa och ha olika svårighetsgrader, man inövar stegen tills man lärt sig dom och kan dansa hela dansen, då är det dags att dansa till hela låten.

Man använder sig alltså inte utav en partner i den här typen av dans, sedan kan det förekomma att man ibland integrerar en partner till vissa tillfällen, men i grund och botten är dansen individuell.

Det är en typ av folkdans som man gör samtidigt med andra som också går i din kurs bara det att du framför dina steg själv bredvid andra på rad.

Linedancen sägs uppkommit runt 70-talet i USA men blev välkänt i Sverige först på 90-talet när Linedancen började bli större. Nu finns Linedance och klubbar över hela Sverige, hitta mer information om Linedance och klubbar innan du läser vidare.

Från början var Linedance korta och enkla koreografier som utformades till countrymusik men i takt med att Linedancen blev mer känt så utvecklades också dansen, så nu för tiden så ser man längre och mer komplicerade koreografier till nästintill vilken musik som helst.

De allra flesta koreografierna (danserna) ligger på 32, 48 eller 64 takter, vilket är steg på enkel svenska eller rörelser. De stegen dansas upprepat tills låten tar slut.

Dessa stegkombinationer lär man sig på kurser hos föreningar/klubbar med Linedance runt om i Sverige.

Linedance kan du börja med av många olika anledningar, exempelvis:

  • Motion
  • Hobby
  • Träffa folk
  • Lära dig dansa och komma ut på events
  • Tävla

Det finns flera nivåer inom Linedance och så även individuella syften med att dansa precis som när det gäller alla andra slags dansstilar. Nivåerna är allt från lätt, rolig fritidssyssla till elitnivå och tävla i sm och vm exempelvis. Du kan stanna på en och samma nivå hur länge du vill då det tillkommer nya danser hela tiden.

Gemenskapen är stor i dagens läge, inte nog med att du lär känna de som går på danskursen tillsammans med dig så finns det nu en hel del olika events.

Det kan vara större event där någon anordnar en hel helg full med dans där de även tar in kända koreografer, där man då både kan lära sig nya danser av någon som är stor inom Linedance eller tillsammans med andra Linedancare från andra delar av Sverige som dansar de danser man redan kan.

Eller helt enkelt bara mindre event som en klubb skapar där andra klubbmedlemmar också är välkomna att dansa/umgås.