De olika karaktärerna i linedance

Lindansen eller linedance karakteriseras inte bara av en enskild dansstil, utan flera. Dessa har kommit att kallas karaktärer och det finns 6 stycken att ta fasta på, även om det faktiskt finns hela 60 000 variationer inom denna genre. Grundstegen är alltid desamma men karaktärerna är dock inspirerade av andra danser och rytmer.

  • Smooth
  • Lils
  • Rise & fall
  • Cuban
  • Funky
  • Novelty

I Smooth kan man se dansarna dansa en mjukare variant som flyter på som ett vattenflöde. Det förekommer heller inga böjda knän. Inspirationen härstammar från Two Step, Tango, Night Club och East Coast Swing.

I Lils är det betydligt snabbare tempo och många studsande danssteg som tas. Inspirationen kommer från polka, jive och East Coast Swing.

Rise & fall är rytmiskt men lite lugnare och påminner en hel del om vals. Här arbetar främst lårmusklerna tillsammans med en rak rygg i kombination med längre och mjukare steg.

Cuban är till för den som gillar latinska danser och rytmer. I cuban så har inspirationen hämtats från cha cha, mambo och rumba, vilket gör denna karaktär till både rytmisk och rolig. En fartfylld danskaraktär med många latinamerikanska influencer.

Funky är en lite mer modernare version av linedance, eftersom inspirationen främst är tagen från hip-hop, disco, soul och funk. Här går det livat till, minsann och det är egentligen inte alltför mycket som påminner om den gamla countryn.

Sist men inte minst har vi novelty. Novelty är kanske den mest moderna versionen som betecknas som ”lustbetonad dans” till en musik som anpassats. Denna karaktär blev till genom att folk som vanligen var vana att dansa funky, ville göra genren mer personlig. Resultatet blev en karaktär som på ett dramatiskt och lustbetonat sätt skulle anpassa stilen efter ett musikaliskt tema och är därmed specialkoreograferad. Flum enligt vissa – perfekt, enligt andra!

Lär dig de olika karaktärerna

Eftersom grundstegen är desamma i alla stilar av linedance, så är det inte speciellt svårt att lära sig alla karaktärstyper. Dock kan du behöva lära dig en i taget för att få till den rätta tekniken och mönster. Egentligen är det alltid samma dans, men med olika musik, olika takter och annorlunda sätt att röra på kroppen och sätta ned foten. De olika karaktärerna innebär också olika klädstilar, vilket är normalt och det tävlas också i alla genrer. Om ditt barn vill börja dansa lindans kan du kika in på www.kidsbrandstore.se för att se om du hittar något. Annars är det enkelt att hitta passande kläder online.

Anledningen till att man har delat upp linedance i alla dessa karaktärer, är för att det är en så pass bred dans som fungerar till all sorts musik. För att anpassa den till olika individer och smaker, så har man alltså valt att lägga upp det på det här viset. Tar du en kurs i linedance så har du dock chansen att lära dig alla karaktärer i en och samma dansstudio.