Musiktips för utövare av linedance

De flesta förknippar linedance med countrymusik, vilket inte alls är speciellt konstigt med tanke på historien bakom linedance som dansform. Men, dansas det fortfarande till countrymusik? Det ska vi ta reda på mer nu.

Om linedance

I stora drag så är linedance en dansform där dansarna dansar i radformationer, det vill säga, inte som pardans eller squaredans för den delen heller. Dansen dansas i likhet med en del andra dansformer baserat på stegkombinationer av olika slag, idag finns det runt 70.000 olika kombinationer. Det är en dansform som är lätt att dansa oavsett funktionsförmåga och det är en dans som är väldigt positivt laddad. Exempelvis finns det forskning på att linedance förhöjer din lyckokänsla markant. För att öka dina kunskaper och om du vill ta dansen ytterligare ett steg längre och resa utomlands för att dansa så kan du hyra en lägenhet via mowido.se. Det finns många länder att utforska dansen i.

Om musiken

Man kanske lätt kan tro att linedance enbart dansas till countrymusik, men så är inte fallet. Idag dansas linedance till många olika låtar och man måste inte älska countrymusik för att förstå och njuta av dansen.

Tips på grupper och kända låtar

En av de mest kända låtarna av det något modernare slaget att dansa linedance till är Rednex med Cotton Eye Joe. Nedan följer ett par andra exempel på grupper och låtar som är omåttligt populära i danskretsar som dansar linedance idag.

För den som dansar linedance av karaktären Cuban kan ett bra och populärt låtval vara Mr. C med låten som passande nog heter The Cha Cha Slide, Part 2. Om man istället vill dansa linedance av annan karaktär med en mer klassisk stil så kan exempelvis den traditionella låten Do-si-do vara ett bra alternativ. En annan låt som kanske framkommer som lite mer av en joker i den här leken av låtar är låten YMCA av The Village People, den är fantastisk att dansa linedance till och det är roligt att den ursprungliga koreografin går att inkorporera i dagens linedance också. En annan låt som fyller en liknande funktion som YMCA är låten Macarena av Los Del Rio, det är verkligen inte en låt som på något sätt är förknippad med linedance, men det går fantastiskt bra att dansa linedance till ändå. Om man ändå vill hålla det lite mer klassiskt är förslag så som Dee Dee Sharp’s låt Mashed Potato Time eller The Twist med Chubby Checker låtar som fortfarande fungerar alldeles utmärkt.

Som regel kan det vara värt att utgå ifrån att det mesta av dagens musik fungerar alldeles utmärkt att dansa linedance till. Ibland får man vara beredd att anpassa dansens karaktär lite till musiken, men generellt fungerar linedance till alla typer av musik. Det enda som krävs är att man slår på en bra låt och provar att dansa till.