Tävlingsdans

Tävlingar är mest populärt i Europa men hålls i hela världen. Musiken och dansen är indelad i olika karaktärer, det är samma grundsteg men dansas med olika stilar, takter & kroppshållning.

I tävlingssammanhang finns sex karaktärer:

Smooth (West Coast Swing, Night Club och Two step). Mjuk dansstil som ger ett härligt & mjukt flyt. Inga böjda knän, det ska gå som en rak tråd genom kroppen.

Lilt ( Polka, East Coast Swing, Jive). Karaktäriseras av studsande steg & medryckande musik.

Rise & fall (Vals) Mjuka fina rörelser.

Cuban (cha cha, rumba, mambo)

Funky (disco, soul, funk) En modern dans som är tuffare & har attityd. Påminner om hip-hop & street-dance.

Novelty (lustbetonad dans till anpassad musik)

Man tävlar i olika svårighetsklasser, klasserna är:

  • Newcomber
  • Novice
  • Intermediate
  • Advanced

Sedan grupperas man i åldrar & kön, åldersklassernas namn är ex.:

  • Teen 14-18 år
  • Adult 18-30 år
  • Crystal 30-40 årli>

M.fl.

I varje nivå, ålder är det fem olika danser du dansar. De olika musikstilarna är nämnda ovan, man behöver dock inte dansa alla stilar.

Pris utdelas för respektive karaktär. Vill du ha en stor titel krävs det att du tävlar i alla stilar. Du kommer att bli bedömd efter inlevelse, utstrålning & teknik. Läs alla regler innan du läser vidare.

  • Basic pattern: timing, rhythm, rörelse, dansmönster, förmågan att behärska dansrytmen för att fånga dansens och musikens karaktär.
  • Footwork: här bör du visa att ditt fotarbete är korrekt med rätta fotpositioner, varje steg sker med rätt del av foten, byter viktpunkten korrekt, har rätt balans och att din kropp rör sig rätt i en flytande rörelse.
  • Turn Technique: att kunna utföra alla vändningar korrekt i Linedance är viktigt. Här kontrollerar domarna t.ex. pivots, paddle turns, twist, monterey turns. Vändningarna ska utföras både mjukt och rytmiskt. Dvs korrekt.

Framework: hållningen och framförandet av de olika musikkategorierna i dansen, hur man använder sig av kroppen bortsett från fötterna.

Connection Technique: är om hur man påbörjar och avslutar dansen och hur du kopplar ihop takt med kropp och händer.

Style Technique: här tittar domarna på att du hanterar golvytan korrekt, att du håller dig i linje och för kroppen på ett mjukt sätt när du framför dansen, också att du framför dansen med känsla till musiken.

Floor-craft: Du visar att du kan hantera dansgolvet med din dans och använder all din plats utan att störa de andra medtävlande.

Choreography: De tittar efter att du har en koreografi med variation och kan behärska en svår koreografi i alla rörelser och positioner, att varje rörelse går samman mjukt med nästa så det inte blir hackigt.

Phrasing and Musical Interpretation: Att du dansar med känsla och förstår musiken och strukturen och framför dansen på ett rättvist vis för musiken.