Linedance-klubbar.

För att enklast kunna lära sig Linedance, men även få vara med om gemenskapen, så bör man söka sig till en klubb som lär ut just Linedance. Är man nybörjare och aldrig läst en dansbeskrivning så kan det vara svårt att förstå vad man ska göra med fötterna, så en instruktör kan vara en fördel så man både kan se och höra vad instruktören säger.

Nu när internet finns så finns det videos och dansbeskrivningar att tillgå men för en nybörjare som aldrig läst en dansbeskrivning kan det som sagt vara svårt att förstå vad som beskrivs, och beskrivningen är oftast på engelska. Vilket kanske inte underlättar.

De finns många olika klubbar i Sverige, de flesta har kurser terminsvis och håller i grupper med olika nivåer, från nybörjare till högre nivå. Se de olika klubbarna runt om i Sverige

Mellan kurserna håller de flesta klubbarna workshops och/eller sociala danser där man samlas för extra danstillfällen. Kallas även öppen dans.

Inom Linedance finns det olika karaktärer av danser. I alla karaktärer är grundstegen likadana, men istället så dansar man dem på olika sätt.

Vissa klubbar använder sig av alla karaktärer, en del bara någon eller några av dom medans en del bara är inriktade på att ha kul och inte så mycket mer än bara stegen och sedan får var och en gå in i den karaktär den känner för.

I tävlingssammanhang finns sex karaktärer:

Smooth (West Coast Swing, Night Club och Two step). En mjuk dansstil som ger härligt & mjukt flyt. Inga böjda knän, det ska gå som en rak tråd genom kroppen.

Lilt ( Polka, East Coast Swing, Jive). Karaktäriseras av studsande steg & medryckande musik.

Rise & fall (Vals) Mjuka fina rörelser.

Cuban (cha cha, rumba, mambo)

Funky (disco, soul, funk) En modern dans som är lite tuffare & har attityd. Påminner om hip-hop & street-dance.

Novelty (lustbetonad dans till anpassad musik.)